برخی از شایعات تغذیه ای بین مردم وجود دارد که اصلا صحت ندارد و افراد با باور این شایعات رژیم لاغری خود را دچار مشکل می کنند. بنابراین باید این شایعات را شناخته و آنها را از واقعیت های تغذیه ای تفکیک دهید. شناخت کامل یک تغذیه سالم می تواند در رسیدن به تناسب اندام و حفظ سلامتی خود بسیار تاثیرگذار باشد. در زیر چند شایعه رایج تغذیه ای رو بیان کردیم که باید آنها را شناخته و مراقب باشید که از این شایعات تبعیت نکنید.
1. تا می توانید کالری کمتری مصرف کنید!
شما شما هم شنیده باشید که هرچه کالری کمتر لاغری بیشتر! ولی لازم است بدانید اگر برای بیشتر از یک هفته بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ کالری بخورید، خودتان چربی سوزی بدنتان را متوفق کرده اید! در این حالت بدن شما نمی داند در حال گرسنگی کشیدن هستید یا برای افزایش متابولیسم و کاهش چربی شروع به کم کردن کالری دریافتی کرده اید.
نیازی نیست انقدر کالری دریافتی بدن را کاهش بدهید تا به وزن ایده آل خود برسید. تنها کم کردن چند کالری از روز و داشتن ورزش مداوم و به اندازه می تواند شما را به هدف کاهش وزنتان برساند. درواقع کم خوردن مهم نیست بلکه مهم تامین نیازهای بدن است. برای اینکه بفهمید چه میزان کالری برای کاهش وزن نیازمندید می توانید از یک مشاور تغذیه کمک بگیرید.
2. گیاه خواری بهترین راه کاهش وزن است!
حتی گیاهان هم می توانند باعث چاقی شوند. مانند هر رژیم غذایی دیگر گیاهخواری هم سرشار از خوراکی های پر کالری است. بنابراین تنها حذف گوشت و جایگزین کردن هر چیز غیر گوشتی نمی تواند به شما کمکی کند. این روش علاوه بر اینکه بدن انسان را دچار کمبودهایی می کند، می تواند باعث دریافت کالری زیاد از مواد غذایی گیاهی شود، که در طولانی مدت تاثیر نامناسبی بر روی بدن دارد. آمارهای موجود در مراکز پزشکی دنیا نشان می دهند که تنها ۱۰ % افراد گیاهخوار موفق به کاهش وزن با گیاهخواری شدند.
3. به جای وعده ها میوه بخورید!
کسانی هستند که شام نمی خورند و به جای آن یک بشقاب پر از میوه می خورند. لازم است بدانید که میوه ها هم چاق کننده هستند و مصرف بیش از حدشان ضرر دارد. میوه ها قند طبیعی دارند که اگر بیش از حد مصرف شوند سبب چاقی یا دیابت می شوند. اگر به جای شام میوه بخورید، سبب می شود که قند خون بالا رفته و بعد از چند ساعت به سرعت پایین می آید. در این حالت گرسنه خواهید شد و دوباره تصمیم می گیرید خوراکی دیگری بخورید.
4. برای کاهش وزن نان و برنج نخورید!
افرادی که خودسرانه رژیم می گیرند، اولین کاری که می کنند حذف نان و برنج است و حتی به دیگران هم این کار را توصیه می کنند. توجیه آنها این است که چون این مواد غذایی نشاسته دارند، سبب افزایش وزن می شوند. در حالی که برنج دارای ویتامین ب، آهن و روی است و برای سلامت پوست و مو لازم می باشد. همچنین سبب می شود بدن دچار ضعف و بی حالی نشود. نان هم ارزش سیری بالایی دارد و مصرف آن برای بدن بسیار ضروری است.
بنابراین یک رژیم غذایی خوب باید تمام گروه های غذایی را در خود داشته باشد و چیزی در آن حذف نشود. چون بدن به تمامی مواد غذایی نیازمند است. برای کاهش وزن لازم به حذف مواد غذایی نیست بلکه باید درست و به اندازه خوردن آنها را یاد بگیرید تا در رسیدن به تناسب اندام موفق تر باشید.
5. با صبحانه نخوردن وزن کم می کنید!
باید بدانید که یکی از مهمترین وعده های غذایی همان صبحانه است درواقع انرژی روز با صبحانه تامین می شود. بسیاری تصور می کنند که با حذف وعده های اصلی مواد غذایی می توان وزن کم کرد. اما باید گفت برای کاهش وزن حذف وعده های غذایی بخصوص صبحانه بزرگترین اشتباه است. کسانی که صبحانه نمی خورند وعده نهار و شام را به مقدار بیشتری میل می کنند و حتی در طول روز دچار کسالت و تنبلی می شوند. طبق پژوهش های انجام شده افرادی که صبحانه نمی خورند نسبت به دیگران بیشتر وزن اضافه می کنند.
6. هر رژیمی که سریعتر وزن کم کند بهتر است!
شاید با رژیم های سریع بتوانید کاهش وزن داشته باشید، ولی آیا بعد از کاهش وزن از شما فرد سالمی باقی می ماند! این رژیم ها در کوتاه مدت می توانند باعث کاهش وزن شوند ولی ادامه دادن آنها برای طولانی مدت کار سختی است چون در آنها کم خوری و قوانین سختی وجود دارد که رعایت آنها تا اخر عمر امکان پذیر نیست و در نتیجه افراد رژیم را نیمه رها می کنند.
همچنین رژیم های سریع سلامت بدن را تحت خطر قرار می دهد و فرد از گروه های غذایی محروم می شود. این یعنی با کمبود بسیاری از ویتامین ها و موادغذایی روبه رو می گردد. رژیمی که به سرعت وزن کم کند عوارض جبران ناپذیری هم دارد. باید بدانید هیچ چیز برای لاغری معجزه نمی کند بلکه با رژیم غذایی صحیح و آهسته همراه با ورزش به وزن مناسب خواهید رسید.
7. کربوهیدرات ها باید حذف شوند!
قطع کامل کربوهیدرات از برنامه غذایی ممکن است در ابتدا باعث کاهش وزن شود اما پایدار نخواهد بود. این کار سالم نیست و خیلی سریع احساس خستگی، سستی، بد خلقی و حساس شدن خواهید کرد. سپس بعد از اینکه به غذا خوردن عادی باز می گردید دوباره وزنتان اضافه خواهد شد. به جای اینکه کربوهیدرات ها را به طور کامل حذف کنید انواع درست را بخورید. این موارد شامل کربوهیدرات های تصفیه نشده و کامل می شود. مواردی مانند نان سبوس دار، برنج قهوه ای و پاستا سبوس دار، دارای مقدار زیادی فیبر هستند که ویتامین و مواد معدنی دیگر هم در این دسته از غذاها پیدا می شود.
8. بین وعده های غذایی چیزی نخورید!
در رژیم های غذایی خودسرانه اغلب افراد وعده های غذایی را حذف می کنند و یا فقط بر روی سه وعده غذایی تکیه می کنند. این افراد فقط با خوردن وعده های غذایی بزرگ می توانند جلوی گرسنگی خود را بگیرند. در حالی که با این کار بیشتر باعث افزایش چربی های بدن خود می شوند. بدون اینکه کاهش وزنی داشته باشند.
معمولا هر ۳ تا ۵ ساعت نسبت به غذایی که خورده ایم، معده محتویات خوراکی خورده شده را در روده تخلیه می کند. این کار باعث درخواست غذا توسط بدن ما می شود. سپس معده در انتظار غذا می ماند. اگر برای طولانی مدت غذایی به بدن نرسانیم، بدن خود را وارد حالت قحطی می کند. حالت قحطی دقیقا جایی است که بدن چربی بیشتری ذخیره می کند. بنابراین میان وعده ها هرچند کوچک می توانند باعث احساس سیری شده و از پرخوری در وعده های اصلی جلوگیری کنند.
9. ژنتیک میزان وزن شما را تعیین می کند!
بی گناه ترین عامل اضافه وزن ژنتیک است. ژنتیک و عوامل وراثتی تنها 25 درصد در این زمینه موثر هستند و باقی موارد مربوط به اراده و تلاش خود فرد است. درواقع چیزی که فرد می تونه باعث چاقی شود ژنتیک نیست بلکه عادت های غذایی اشتباه فرد می باشد. وقتی در یک خانواده همه افراد اضافه وزن دارند بخاطر نوع غذاها و عادت های آنها است. بنابراین هر فردی در هر مرحله از زندگی خود می تواند با تغییر عادات تغذیه و زندگی خود وزنش را کاهش دهد.