عوامل مختلفی بر وزن افراد تاثیر دارند. مثل سن، نسبت ماهیچه به چربی، قد، جنسیت و نحوهی توزیع چربی بدن یا استخوان بندی بدن که هر فرد را از دیگری متمایز می کند.
اندازه گیری مناسب و به موقع وزن این امکان را به شما می دهد که همیشه روی اندام و وزن خودتان تمرکز داشته باشید و در صورت امکان برای درمان وزن نامناسب اقدام کنید. گاهی تغییرات ناگهانی وزن خبر از بیماری یا مشکل در بدن می دهند و گاهی همین چاقی و لاغری های بیش از حد می توانند خودشان مشکل ساز شوند و بیماری های مختلفی برایتان به ارمغان بیاورند. پس دانستن میزان وزن و نوسانات آن یک روش پیشگیری قبل از درمان است.
بنابراین لازم است با نحوه صحیح اندازه گیری وزن و شرایطی که موقع وزن کشی باید داشته باشید آشنا شوید تا بتوانید بهتر در مورد تغییرات وزن خود تصمیم بگیرید. در این مقاله نکات مهمی که موقع وزن کشی باید رعایت کنید را بیان کرده ایم. با رعایت این نکات دقت اندازه گیری بالاتر میرود. قبل از هر کاری باید از کالیبره و سالم بودن ترازوی خود مطمئن باشید. توجه داشته باشید که هر دو پای خود را در مرکز ترازو قرار دهید و هنگام اندازه گیری وزن تا حد ممکن بی حرکت بمانید.
نکات مهم وزن کشی:
1. هر روز خود را وزن نکنید
برخی از افراد که در تلاش برای کاهش وزن هستند، اگر شاهد کم شدن وزن نباشند، بسیار ناامید میشوند و از کاهش وزن منصرف میشوند. بنابراین چون وزن به آرامی تغییر میکند، بعید است روزانه تغییر زیادی را مشاهده کنید. معمولا برنامه های غذایی هفتگی تنظیم می شود و شما هم به صورت هفتگی می توانید ارزیابی درست تری از کاهش وزن خود داشته باشید.
بنابراین بهترین راه حل اندازه گیری هفتگی وزن است. میتوانید یک روز در هفته را به اندازه گیری وزن خود اختصاص دهید. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که آخر هفتهها را کمی خوش می گذرانید و پرخوری را جز تفریحات خود می دانید، هرگز روزهای اول هفته را برای وزن کشی انتخاب نکنید. زیرا در روزهای بعد از تعطیلات، ترازو عدد بیشتری را نشان میدهد و ممکن است باعث کاهش انگیزه شما شود.
۲. بهترین زمان روز را برای وزن کشی انتخاب کنید
ترازوها ممکن است بسته به ساعتهای مختلف روز، مقدار وزن را کم یا زیاد نشان دهند. پس وزن بدن میتواند در طول روز نوسانات زیادی داشته باشد. مقایسه کردن عدد اندازه گیری شده در اول صبح با عدد اندازه گیری شده در بعدازظهر یا بلافاصله بعد از خوردن یک وعده غذایی اصلا کار درستی نیست! برای پیگیری کاهش یا افزایش وزن باید همیشه یک ساعت ثابت در طول روز را انتخاب نمایید و خود را وزن کنید. بهترین زمان وزن کشی بعد از تخلیه ی مثانه در ابتدای صبح است. در این زمان می توانید دقیق ترین اندازه گیری را داشته باشید.
3. ترازو را در یک جای ثابت و سفت قرار دهید
در صورتی که ترازو روی فرش، کاشی ناهموار یا چوب باشد، به درستی کالیبره بندی نخواهد شد و در نتیجه عملکرد صحیحی نخواهد داشت. بنابراین برای اینکه ترازو کاملا درست کار کند و وزن را صحیح نشان دهد، همیشه در یک مکان ثابت و بر روی یک سطح صاف و سخت قرار داده بدهید.
4. در شرایط ثابت وزن کشی کنید
داشتن شرایط ثابت برای وزن کشی از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر به منزل دوستتان دعوت شدهاید و از ترازوی آنها برای اندازه گیری وزن خود استفاده کردید و عدد متفاوتی را مشاهده کردید، تعجب نکنید! دقت و کالیبر ترازوها باهم متفاوت است. بنابراین هنگام وزن کشی حتما از یک ترازوی ثابت و کاملا سالم استفاده کنید.
همچنین لباس هایی که به تن دارید می توانند در نشان دادن وزن تاثیر زیادی داشته باشند. برای اندازه گیری دقیق، بهتر است لباسهای بسیار سبکی بر تن داشته باشید یا برهنه روی ترازو بایستید. اگر این امکان وجود ندارد، سعی کنید همیشه هنگام وزن کشی لباسهای یکسانی بپوشید. هرچه لباس ها سبک تر باشند وزن دقیق تری از خودتان به دست می آورید.
5. بعد از غذای سنگین وزن نکنید
حتی غذایی که مصرف می کنید هم می تواند در نوسانات وزن شما تاثیر بگذارد. اگر بلافاصله بعد از خوردن یک وعدهی غذایی بزرگ یا بعد از نوشیدن مقدار زیادی مایعات به روی ترازو رفتید، حتما با عدد نگران کننده ای روبرو خواهید شد. وعدهی غذایی سنگین میتواند وزن شما را از آن چیزی که هست، بالاتر نشان دهد. پس اگر بتوانید بعد از اجابت مزاج کار وزن کشی را انجام دهید نتیجه بهتری خواهید گرفت.
6. بعد از مصرف زیاد نمک وزن نکنید
مصرف بیش از حد سدیم باعث میشود که مایعات بیش از حد طبیعی در بدن حفظ شوند. گاهی هم مصرف زیاد نمک می تواند باعث تورم بدن شود که همین امر نیز می تواند مشکل ساز شود. اگر قبل از اندازه گیری وزن، یک وعدهی غذایی نمکی بخورید، احتمالا ترازو وزن شما بیش از حد معمول نشان خواهد داد. این امر مخصوصا در مورد فست فودها، انواع سوپ، غذاهای سرخ شده و گوشتهای فرآوری شده مانند بیکن یا سوسیس بیشتر صدق میکند.
7. بعد از حمام وزن نکنید
وزن شما بسته به سطح فعالیت و آنچه میخورید، در طول روز در نوسان است. بهترین کار این است که قبل از حمام رفتن خودتان را وزن کنید. چون پوست شما بزرگترین اندام بدن است و مایعات را به راحتی جذب میکند. بعد از شنا یا دوش گرفتن، بدن میتواند ۱ تا ۳ فنجان آب جذب کند و وزن واقعی شما روی ترازو را چند گرم بیشتر نشان دهد. پس بهتر است اول صبح، قبل از اینکه غذا بخورید، قبل از حمام و بعد از تخلیهی مثانه، وزن کشی را انجام دهید.
8. بعد از ورزش وزن نکنید
ورزش یا فعالیت بدنی می تواند ترازو را گول بزند. گاهی بعد از ورزش عضلات که در تلاش برای بهبودی هستند، دچار واکنش التهابی میشوند که این موضوع باعث تجمع مایعات در بافت میگردد. بنابراین احتباس آب میتواند بلافاصله بعد از ورزش اتفاق بیفتد و بدن ورم خواهد کرد. در این حالت ترازو عدد بیشتری را نشان خواهد داد. بنابراین بهتر است بعد از ورزش، ۱ روز کامل صبر کنید و سپس وزن خود را اندازه گیری کنید و یا اینکه قبل از ورزش کردن خودتان را وزن کنید.
9. خانمها در دوران قاعدگی خود را وزن نکنند
سه روز قبل از دوران پریود و سه روز اول این دوران معمولا افراد دچار ورم و پف کاذب می شوند. چون بدن زنان در زمان چرخهی قاعدگی مایعات بیشتری را در خود حفظ میکند. احتباس مایعات زیادی در بدن، میتواند باعث افزایش وزن کاذب شود و فرد را دچار ناامیدی و دلسردی کند. بنابراین بهترین کار این است که در این دوران خودتان را وزن نکنید.
برای امتحان می توانید خود را قبل، حین و بعد از پریود وزن کنید. در این صورت متوجه می شوید که در این دوران چقدر به وزن شما افزوده می شود و نگرانی شما در این رابطه رفع خواهد شد.
کاهش وزن سالم
برای اینکه بتوانید کاهش وزن بدون عوارض و سالمی داشته باشید و با نحوه درست اندازه گیری وزن خود آشنا شوید می توانید از یک متخصص تغذیه کمک بگیرید. مشاورین رژیم درمانی کیمیا می توانند در این مسیر همراه شما باشند و برای رسیدن به تناسب اندامتان به شما کمک کنند. برای دریافت رژیم حضوری و غیرحضوری با ما تماس بگیرید.